Ως αλωπεκία ορίζεται η κατάσταση εκείνη κατά την οποία έχουμε μερική ή ακόμα και γενικευμένη απώλεια τριχών της κεφαλής. Πρόκειται για καλοήθη νόσο που όμως έχει σημαντικές ψυχολογικές προεκτάσεις στους πάσχοντες.

Ο κύκλος της τρίχας αποτελείται από 4 στάδια-φάσεις : την αναγενή φάση όπου βρίσκεται το 85-90% των τριχών , την φάση , στάδιο μετάβασης της τρίχας , την τελογενή φάση , στην οποία 10-15% των τριχών της κεφαλής βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας και τέλος την κενογενή φάση , η οποία κλείνει τον κύκλο.

Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχή στο φυσιολογικό κύκλο της τρίχας και επομένως την εμφάνιση αλωπεκίας καθορίζουν και την ταξινόμηση της νόσου. Περιλαμβάνουν κληρονομικούς και ορμονικούς παράγοντες, φλεγμονές , κακή θρέψη, stress, χειρουργικές επεμβάσεις, τοκετό, τεχνικές χτενίσματος κ.α.

Ταξινόμηση

Η αλωπεκία διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες , τις ουλωτικές και μη ουλωτικές αλωπεκίες.

Οι ουλωτικές αλωπεκίες οφείλονται σε διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως είναι ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος, ο θυλακικός λειχήνας, η αποψιλωτική θυλακίτιδα, χρόνιες βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις κ.α.

Οι μη ουλωτικές αλωπεκίες διακρίνονται σε:

  • Ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία ( σε άνδρες και γυναίκες )
  • Γυροειδής αλωπεκία
  • Τελογενής τριχόρροια
  • Αναγενής τριχόρροια
  • Τριχοτιλλομανία
  • Ενδοκρινολογικής αιτιολογίας αλωπεκίες ( παθήσεις θυροειδούς, αντισυλληπτικά)
  • Συγγενής αλωπεκία

Αντιμετώπιση

Πως όμως μπορούμε να παρέμβουμε στις μη ουλωτικές αλωπεκίες και κυρίως στην ανδρογενετικού τύπου , που είναι και η συχνότερη στους ενήλικες άνδρες;

Χορήγηση λοσιόν

Χορήγηση ειδικών τοπικών παραγόντων με τη μορφή λοσιόν παρεμβαίνοντας στη φλεγμονή και διορθώνοντας τον διαταραγμένο κύκλο της τρίχας.

Αγωγή με χάπια

Αγωγή από το στόμα με χάπια παρεμβαίνοντας στην επίδραση της τεστοστερόνης στην τρίχα.

Θεραπεία PRP

Κατά τη θεραπεία με αυτόλογο ορό εγχύουμε πλάσμα του ίδιου του ασθενή στα σημεία της αραίωσης. Η θεραπεία επαναλαμβάνεται κάθε 4-6 εβδομάδες τον πρώτο χρόνο και στη συνέχεια μια φορά το χρόνο ως συντήρηση. Με τον τρόπο αυτό παρατηρείται σταδιακή επαναφύτρωση τριχών και προλαμβάνεται η περαιτέρω απώλεια , κάνοντας το στέλεχος της τρίχας υγιέστερο.

Μεταμόσχευση μαλλιών

Η μεταμόσχευση μεμονωμένων τριχοθυλακίων FUE (Follicular Unit Extraction) εφαρμόζεται από το 2003 και αποτελεί την αποτελεσματικότερη θεραπεία της αραίωσης του τριχωτού. Το μεγάλο της πλεονέκτημα έναντι των παλαιότερων μεθόδων μεταμόσχευσης είναι ο ελάχιστα επεμβατικός χαρακτήρας της. Η διαδικασία της επέμβασης είναι σχεδόν ανώδυνη , ενώ δεν αφήνει μόνιμες ουλές και δίνει ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα. Η βασική αρχή της μεθόδου είναι η ακόλουθη: παίρνουμε υγιή τριχοθυλάκια από τη δότρια ζώνη σταθερής τριχοφυΐας (ινιακή χώρα) και τα τοποθετούμε με ελάχιστο τραυματισμό εκεί που υπάρχει αραίωση, επιτυγχάνοντας ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.