Τι είναι το έκζεμα;

Το έκζεμα είναι μια χρόνια δερματική πάθηση, με κύρια συμπτώματα τη φλεγμονή, τον κνησμό , την ξηρότητα και την ερυθρότητα του δέρματος. Τα σημεία του σώματος όπου μπορεί να εμφανιστεί είναι το πρόσωπο, το κεφάλι και οι αρθρώσεις. Η η ατοπική δερματίτιδα και η δερματίτιδα εξ επαφής είναι οι πιο διαδεδομένοι τύποι εκζέματος.

Σε ποιους παράγοντες οφείλεται το έκζεμα;

Η ατοπική δερματίτιδα έχει κυρίως κληρονομικά αίτια, καθώς οφείλεται σε ένα γονίδιο. Η δερματίτιδα εξ επαφής προκαλείται όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με χημικές ουσίες, όπως απορρυπαντικά, αρώματα, φάρμακα και βερνίκια νυχιών, καθώς και μέταλλα, υφάσματα, γύρη και σκόνη. Επιπλέον, το στρες μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση εκζέματος.

Πώς αντιμετωπίζεται το έκζεμα;

Καθώς το έκζεμα είναι μια χρόνια πάθηση, η φαρμακευτική αγωγή στοχεύει στην ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα, και όχι στην οριστική του θεραπεία. Συνήθως χορηγούνται κορτιζονούχες κρέμες, αντιισταμινικά, κορτικοστεροειδή ή αντιβιοτικά.

Για την αποφυγή εξάρσεων της νόσου, οι πάσχοντες από έκζεμα πρέπει να μην έρχονται σε επαφή με τις ουσίες που τους προκαλούν ερεθισμούς. Επιπλέον, πρέπει να φροντίζουν το δέρμα τους σε καθημερινή βάση, να το ενυδατώνουν σωστά και να προσέχουν τη διατροφή τους.