Το Υαλουρονικό οξύ είναι μια γλυκοζαμινοπρωτεϊνη, ένα μόριο δηλαδή το οποίο υπάρχει αυτούσιο στη φύση. Αποτελεί κύριο δομικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού και είναι πανομοιότυπο στα περισσότερα είδη οργανισμών και σε όλους τους τύπους ιστών.

Με πολύ απλά λόγια στο δέρμα μας αλλά και στο δέρμα όλων των θηλαστικών υπάρχουν μόρια Υαλουρονικού οξέος τα οποία μαζί με μόρια Ελαστίνης και Κολλαγόνου, παράγονται με σταθερό ρυθμό από κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες. Οι ουσίες αυτές είναι μακρομοριακές ενώσεις οι οποίες βρίσκονται σε ολα τα θηλαστικά, με τη μορφή πρωτεινικών αλυσίδων, διαπλέκονται μεταξύ τους και δημιουργούν τον ιστό που εμείς αναγνωρίζουμε σαν δέρμα. Εκτός από τους ινοβλάστες, στο δέρμα μας υπάρχουν και άλλα κύτταρα τα οποία ονομάζονται ινοκλάστες, των οποίων ο κύριος ρόλος είναι να διασπούν τα μόρια του Υαλουρονικού οξέως.

 

Το Υαλουρονικό οξύ διατίθεται σε διάφορες πυκνότητες, ούτως ώστε να είναι κατάλληλο για όλα τα είδη των ρυτίδων.

Χρησιμοποιείται για τη διόρθωση των λεπτών επιφανειακών ρυτίδων γύρω από τα μάτια και το στόμα,τη διόρθωση των βαθειών ρινοπαρειακών πτυχών και των ρυτίδων του γέλιου, τη διόρθωση των ρυτίδων της γωνίας του στόματος,τη βελτίωση του σχήματος της μύτης, την αύξηση του όγκου των χειλιών,τις ρυτίδες του μετώπου και του μεσόφρυου τους μαύρους κύκλους αλλά και για τη διαμόρφωση και τον τονισμό του περιγράμματος του προσώπου.

Το Υαλουρονικό οξύ, επειδή είναι εξαιρετικά αδρανές σαν υλικό, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα και να δώσει λύσεις σε προβλήματα ασυμμετρίας ή ατροφίας ιστού που αφορούν άλλα σημεία του σώματος.

 

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διορθώσει τις αντιαισθητικές ρυτιδώσεις στο ντεκολτέ, να δώσει πιο σφριγηλή εικόνα στην όψη των χεριών, να δώσει όγκο στις γάμπες, να βελτιώσει το περίγραμμα των γλουτών, να εξομαλύνει το δέρμα σε ουλές ακμής ή μετατραυματικές ουλές.

Επίσης το Υαλουρονικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική για να αποκαταστήσει τον όγκο των μαλακών μορίων ή να διορθώσει ελλείμματα ιστού που δημιουργούνται μετά από ογκολογικές επεμβάσεις ή επεμβάσεις αποκατάστασης τραύματος.

Η όλη διαδικασία διαρκεί 30-40 λεπτά και τα αποτελέσματα είναι ορατά άμεσα. Μετά τη θεραπεία συνήθως απαιτείται η εφαρμογή πάγου τοπικά στην περιοχή της έγχυσης για περίπου 2 ώρες. Στη συνέχεια μπορεί να εμφανιστεί μικρός ερεθισμός αλλά και οίδημα στην περιοχή έγχυσης λόγω των ενέσεων, ο οποίος όμως υποχωρεί σε 24-48 ώρες και μπορεί να καλυφθεί εύκολα, συνήθως με make-up. Στην περίπτωση των χειλιών, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα, το οίδημα μπορεί να κρατήσει λίγο περισσότερο.

Το Υαλουρονικό οξύ μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες;

Δεδομένου ότι σαν μόριο είναι σχεδόν ίδιο με αυτό που υπάρχει στους ανθρώπινους ιστούς, το ενέσιμο Υαλουρονικό οξύ χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ασφάλεια.

Πρόκειται για μια ουσία εντελώς αδρανή κάτι που σημαίνει ότι:

  1. δεν κάνει αλλεργίες,
  2. δεν προκαλλεί αντιδράσεις,
  3. δεν δημιουργεί φλεγμονές.

Επίσης δεν παρουσιάζει τάσεις μετατόπισης, οπότε εκεί που εμφυτεύεται εκεί παραμένειδιατηρώντας το επιθυμητό αποτέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το ενέσιμο Υαλουρονικό οξύ απορροφάται πάρα πολύ αργά από τον οργανισμό και ένεκα της σύστασής του έχει ένα ανυπέρβλητο πλεονέκτημα. Έχει αντίδοτο. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια γλυκοζαμινογλυκάνη, μια γλυκοπρωτεϊνη δηλαδή, υπάρχει ένα ένζυμο το οποίο ονομάζεται Υαλουρονιδάση που μπορεί και τη διασπά. Το Υαλουρονικό οξύ σαν φάρμακο όταν εφαρμόζεται σωστά στους ιστούς, το μόνο που μπορεί να προκαλεσει είναι ήπιο οίδημα στο σημείο έγχυσης το οποίο σπάνια μπορεί να εμφανιστεί ετεροχρονισμένα, υποχωρεί όμως εύκολα με απλά αντιφλεγμονώδη.

Οι παραμορφώσεις χαρακτηριστικών που βλέπουμε κατα καιρούς σε  πρόσωπα ατόμων, συνήθως των media, είναι αποτέλεσμα μόνιμων εμφυτευμάτων με πιο συχνή την ενέσιμη υγρή σιλικόνη, την παραφίνη ή των ακρυλικών σφαιριδίων και ΟΧΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΩΣ.