Τα κονδυλώματα είναι το πλέον διαδεδομένο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, καθώς το 50% του ενεργά σεξουαλικού πληθυσμού θα προσβληθεί από αυτό κάποια στιγμή στη ζωή του. Ο ιός των ανθρωπίνων θυλωμάτων (HPV) στον οποίο οφείλονται τα κονδυλώματα παραμένει στον οργανισμό εφ όρου ζωής. Η μετάδοση των κονδυλωμάτων γίνεται κατά κύριο λόγο μέσω σεξουαλικής επαφής αλλά και με απλή δερματική επαφή.

Συμπτώματα κονδυλωμάτων

Ο ιός HPV έχει περισσότερα από 100 στελέχη. Σε πολλές περιπτώσεις δεν εμφανίζονται συμπτώματα μετά από τη μόλυνση. Τα κονδυλώματα είναι μικρά ογκίδια λευκού χρώματος, που με την πάροδο του χρόνου μεγαλώνουν και συνήθως αιμορραγούν. Τα σημεία του σώματος όπου εμφανίζονται είναι το αιδοίο, ο κόλπος, η περιπρωκτική χώρα, η βουβωνική χώρα και ο τράχηλος της μήτρας για τις γυναίκες το πέος, το όσχεο, η περιπρωκτική χώρα και η βουβωνική χώρα για τους άνδρες.

Θεραπεία κονδυλωμάτων

Ο ιός HPV δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθεί από τον οργανισμό,συνεπώς η θεραπεία των κονδυλωμάτων συνίσταται στην εξάλειψη των συμπτωμάτων τους. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων, που περιλαμβάνουν τη χειρουργική τους αφαίρεση, καυτηριασμό, θεραπεία με ειδικά laser, κρυοθεραπεία, καθώς και φαρμακευτική αγωγή. Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, ο δερματολόγος θα σας συστήσει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης.

Είναι πολύ σημαντικό τα κονδυλώματα να αντιμετωπίζονται εγκαίρως, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρότερα προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.