-Σπάμε τα σπυράκια που εμφανίζονται: Με αυτό τον τρόπο ένα μέρος της μόλυνσης περνάει ακόμα πιο βαθιά στο δέρμα και αργότερα δημιουργεί νέα σπυράκια.

-Δεν πλένουμε το πρόσωπό μας όσο τακτικά χρειάζεται: Το σωστό είναι να πλένουμε το πρόσωπο δύο φορές την ημέρα. Μην πλένεστε περισσότερες φορές. Χρησιμοποιήστε απαλό σαπούνι και χλιαρό νερό. Μην τρίβετε την επιδερμίδα σας. Χρησιμοποιήστε μετά κάποια λοσιόν που να περιέχει υπεροξείδιο του βενζολίου.

-Αγγίζουμε διαρκώς το πρόσωπό μας με τα χέρια: Το κάνουμε πολλές φορές ακόμα και ασυνείδητα. Τα χέρια μας έρχονται σε επαφή με πολλές επιφάνειες που είναι γεμάτες βακτήρια (τηλέφωνο, πληκτρολόγιο κ.α.).

-Δεν πλένουμε όσο συχνά χρειάζεται τα χέρια μας: Αντίθετα με το πρόσωπο, τα χέρια μπορούμε να τα πλένουμε πολύ πιο συχνά. Να πλένετε τα χέρια σας πάντα όταν πρόκειται να αγγίξετε το πρόσωπό σας, ακόμα και για να βάλετε λοσιόν ή κάποια κρέμα.

-Δεν καθαρίζουμε τα γυαλιά που φοράμε: Ειδικά το καλοκαίρι, τα γυαλιά ηλίου κρατούν στον σκελετό τους ιδρώτα και σκόνες. Επίσης πάντοτε τα γυαλιά συγκεντρώνουν κατάλοιπα σμήγματος και νεκρού δέρματος.

-Κοιμόμαστε με το μέικ-απ: Καθαρίστε το πρόσωπό σας προτού πέσετε για ύπνο.

-Υπερβολική έκθεση στον ήλιο: Προκαλεί αύξηση σμήγματος στην επιδερμίδα.

-Ξυριζόμαστε με ξυραφάκια που δεν κόβουν καλά: Στο ξύρισμα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Οι λεπίδες από το ξυραφάκι ή την ξυριστική μηχανή πρέπει να είναι όσο πιο κοφτερές γίνεται για να μην “τραβάνε” και πληγώνουν την επιδερμίδα, επιτρέποντας στα βακτήρια να εισέλθουν στις μικροσκοπικές πληγές.

Η ακμή σταματάει συνήθως μετά το 30ό έτος της ηλικίας, ωστόσο αν δεν προσέχει κανείς μπορεί να προκαλέσει ο ίδιος τα δυσάρεστα σπυράκια της ακμής ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία.