ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Κλινική + Αισθητική

ΠΑΝΑΔΕΣ

Οι πανάδες ή αλλιώς μελαγχρωματικές κηλίδες, είναι όλες διαταραχές της μελάγχρωσης που προκαλούνται από τη χρόνια και αθροιστική έκθεση στον ήλιο.

Κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως από την ηλικία των 30 και μετά, ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και τη συνολική έκθεση στον ήλιο, που έχει υποστεί σε όλη τη ζωή.

Αρχικά εμφανίζονται κυρίως το καλοκαίρι ενώ σχεδόν εξαφανίζονται το χειμώνα, στη συνέχεια όμως γίνονται μόνιμες και αποτελούν ένα επίμονο αισθητικό πρόβλημα.

Η αντιμετώπιση έγκειται κυρίως στην πρόληψη με χρήση αντηλιακού καλοκαίρι και χειμώνα, στο πρόσωπο τα χέρια ή όπου αλλού εμφανίζονται. Η πιο άμεση και δραστική θεραπεία γίνεται στο δερματολογικό ιατρείο με εφαρμογή κατάλληλων peelings, μεσοθεραπείας, laser ή συνδυασμό θεραπειών ανάλογα με την περίπτωση.

Ιδανικές για αντιμετώπιση με laser είναι οι κηλίδες που έχουν μεγάλη χρωματική αντίθεση με το γύρω δέρμα.

Μετά τη θεραπεία υπάρχουν εφελκίδες που προστατεύουμε από τον ήλιο με χρήση αντηλιακού και επουλώνονται μέσα σε 10 ημέρες όσον αφορά το πρόσωπο και το ντεκολτέ, ενώ για τα χέρια χρειάζονται 15 ημέρες περίπου.

ΡΑΓΑΔΕΣ

Οι ραγάδες είναι ουλές που δημιουργούνται κάτω από την επιδερμίδα,εξαιτίας της απότομης τάσης που ασκείται στο δέρμα μας ύστερα από αύξηση του βάρους στην περίοδο της εγκυμοσύνης ή απότομη αύξηση του ύψους ή και του βάρους κατά την εφηβεία.

Οι εγκυμονούσες θα πρέπει να προσέξουν να μην ξεπεράσουν τα φυσιολογικά όρια πρόσληψης βάρους και να χρησιμοποιούν ενυδατικές και αναπλαστικές κρέμες που θα τους συστήσει ο δερματολόγος. Όμως, ακόμα και αν όλα τα προληπτικά μέτρα ληφθούν, οι ραγάδες μπορεί και πάλι να κάνουν την εμφάνισή τους και σε αυτή την περίπτωση κύριο ρόλο παίζει η κληρονομικότητα.

Θεραπεία ραγάδων εγκυμοσύνης

Στο αρχικό στάδιο οι ραγάδες έχουν κόκκινο χρώμα ενώ με την πάροδο του χρόνου γίνονται λευκές. Συνιστάται να αντιμετωπίζονται στο πρώτο στάδιο, καθώς τότε η εξάλειψή τους είναι ευκολότερη. Η πιο ασφαλής και σίγουρη λύση είναι το CO2 Fractional Laser που συμβάλλει στη δημιουργία καινούργιου, υγιούς δέρματος. Το laser προκαλεί μη ορατούς μικροτραυματισμούς κάτω από την επιδερμίδα, απ’ όπου στη συνέχεια ξεκινάει μια διαδικασία επούλωσης του δέρματος η οποία αντικαθιστά το κατεστραμμένο δέρμα με καινούργιο, υγιές στην περιοχή των ραγάδων.

Ακόμα πιο άμεσο αποτέλεσμα έχει ο συνδυασμός του Fractional Laser με μεσοθεραπεία PRP (platelet rich plasma).

Λαμβάνεται αίμα από τον ενδιαφερόμενο, το οποίο υφίσταται κατάλληλη επεξεργασία και δίνει το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα. Το πλάσμα έχει τεράστιες επουλωτικές ιδιότητες και με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας(PRP) σβήνει τις ραγάδες. 

Η πλήρης εξαφάνιση των ραγάδων είναι πλέον εφικτή, ιδιαίτερα στις κόκκινες, ενώ στις λευκές παρατηρείται σημαντική μείωση, της τάξης του 85%-90%. 

Απαιτούνται συνήθως 4 με 5 συνεδρίες, ενώ το αποτέλεσμα είναι ορατό από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

ΛΕΥΚΗ

H λεύκη είναι μια πάθηση κατά την οποία ορισμένες περιοχές του δέρματος χάνουν την μελανίνη και γίνονται λευκές. Δεν ανήκει στα λοιμώδη ή μεταδοτικά νοσήματα και δεν μεταδίδεται με σωματική επαφή από τον πάσχοντα στους υγιείς.

Η λεύκη χαρακτηρίζεται από αχρωμία του δέρματος και εμφάνιση απολύτως λευκών κηλίδων ή πλακών που οφείλονται στην εξαφάνιση των μελανοκυττάρων. Συσχετίζεται με ορισμένα νοσήματα όπως αυτά του θυρεοειδούς. Προσβάλλει όλες τις φυλές και εξίσου τα δυο φύλα.

Παρόλο που από ιατρικής άποψης η λεύκη συνήθως δεν είναι βλαβερή, ούτε προκαλεί σωματικό πόνο, οι επιδράσεις της ασθένειας στην ψυχολογία και τα συναισθήματα του ασθενή, είναι μεγάλες. Πάντως, η θεραπεία μπορεί να μην είναι αναγκαία σε περιπτώσεις που η λεύκη είναι περιορισμένη ή που δεν ενοχλεί τον ασθενή.

Οι δερματικές βλάβες της λεύκης είναι κηλίδες που μπορούν να έχουν μέγεθος από 5 χιλιοστά έως 5 εκατοστά ή ακόμη μεγαλύτερες, χρώματος λευκού σαν γάλα. Κηλίδες υπόλευκου χρώματος παριστούν μεταβατικό στάδιο.

Η λεύκη εξελίσσεται είτε με αύξηση του μεγέθους των ήδη βλαβών είτε με την εμφάνιση νέων κηλίδων. Συνήθως η πάθηση ακολουθεί βραδεία πορεία και εξέλιξη. Πρόκειται μια χρόνια διαταραχή και δεν συμβαίνουν μέσα σε μια ημέρα.

Συνήθως οι κηλίδες της λεύκης εμφανίζονται σε σημεία που εκτίθενται στον ήλιο, όπως πρόσωπο, χείλη, χέρια, και πόδια. Άλλες περιοχές που «προτιμά» είναι οι αγκώνες, τα γόνατα, οι μαστοί, το στέρνο και περιοχές που το δέρμα περιβάλλει κοιλότητες, όπως γύρω από τα μάτια, το στόμα, τον ομφαλό, τα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό. Η πλάτη συνήθως αποτελεί την τελευταία περιοχή του σώματος όπου θα εκδηλωθεί η λεύκη, σε αντίθεση με την κοιλιακή χώρα οποία αποτελεί την συνηθέστερη περιοχή πρώιμης εμφάνισης των βλαβών.

ΜΥΚΗΤΕΣ ΝΥΧΙΩΝ

Ένα πολύ συχνό πρόβλημα που απασχολεί άνδρες και γυναίκες είναι η προσβολή των νυχιών των ποδιών από τους μύκητες. Οι ονυχομυκητιάσεις αποτελούν το 30% των περιπτώσεων προσβολής από μύκητες στην επιφάνεια του δέρματος. Οι μύκητες διακρίνονται σε 3 γένη : τα τριχόφυτα, επιδερμόφυτα και τα μικρόσπορα.

Γενικά τα προσβεβλημένα από μύκητες νύχια εμφανίζουν διαταραχές στο χρώμα τους, άσπρο, πράσινο, κίτρινο, καφέ ή μαύρο, που μερικές φορές είναι ενδεικτικά του είδους του μύκητα. Επίσης τα νύχια μπορεί να εμφανίζουν πάχυνση, ευθραυστότητα ή και ονυχόλυση.

Συνήθως προσβάλλονται ένα ή δύο νύχια στο κάθε πόδι, ενώ η καθολική προσβολή των νυχιών είναι είτε ενδεικτική άλλης πάθησης (π.χ ψωρίαση, λειχήνας κ.α) είτε απαντάται σε εξαιρετικά παραμελημένες περιπτώσεις. Μερικές φορές η ονυχομυκητίαση συνυπάρχει με μυκητίαση του δέρματος των πελμάτων.

Η διάγνωση γίνεται με άμεση μικροσκόπηση και καλλιέργεια του μύκητα ξύνοντας την προσβεβλημένη περιοχή με σκοπό να απομονωθούν ρινίσματα νυχιών που να περιέχουν αρκετές υφές μυκήτων για καλλιέργεια.

Για το σκοπό αυτό δεν πρέπει στα υπό καλλιέργεια νύχια να έχουν εφαρμοστεί αντισηπτικά , αντιμυκητιασικές κρέμες, πούδρες, λάκες για τουλάχιστον ένα μήνα, ενώ δεν πρέπει να έχουν ληφθεί αντιμυκητιασικά χάπια για 3 μήνες προ καλλιέργειας. Επίσης τα νύχια να έχουν ξεβαφτεί τουλάχιστον 10 ημέρες προ καλλιέργειας.

Η θεραπεία σε αρχόμενες καταστάσεις μπορεί να γίνει με τοπικά αντιμυκητιασικά προιόντα, συνήθως με τη μορφή λάκας (ιμιδαζόλες,αμορολφίνη, αλληλαμίνες) αλλά ο ασθενής πρέπει με συνέπεια και επιμονή να ακολουθήσει θεραπεία για 3-6 μήνες και με ποσοστό υποτροπής έως και 50%.

Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η λήψη αντιμυκητιασικών χαπιών με διαφορετικά δοσολογικά σχήματα, συνήθως όμως με διακεκομμένη θεραπεία με ώσεις διάρκειας 6-9 μηνών. Σε ορισμένα αντιμυκητιασικά θα ήταν καλό να ελέγχεται η ηπατική λειτουργία κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Υπάρχουν 3 κατηγορίες χαπιών- ιτρακοναζόλη, τερβιναφίνη και φλουκοναζόλη- ενώ υπάρχει και παλαιάς γενιάς αντιμυκητιασικό, η γκριζεοφουλβίνη, με σπάνιες ενδείξεις.

ΨΩΡΙΑΣΗ

Η ψωρίαση είναι μία αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει το δέρμα. Τα γόνατα, οι αγκώνες και το τριχωτό της κεφαλής είναι τα σημεία του σώματος όπου εμφανίζεται συχνότερα, μπορεί όμως να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Εκδηλώνεται με ερυθρές λεπιώδεις πλάκες, που καλύπτονται από λευκάή αργυρόχροα λέπια. Η ασθένεια δεν είναι μεταδοτική, ενώ τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της ψωρίασης.

Τύποι Ψωρίασης

Υπάρχουν πέντε κύριοι τύποι ψωρίασης: Η ψωρίαση κατά πλάκας, η σταγονοειδής ψωρίαση, η φλυκταινώδης ψωρίαση, η ερυθροδερμική ψωρίαση και η ανάστροφη ψωρίαση.

 • Στην ψωρίαση κατά πλάκας, εμφανίζονται ερυθρές λεπιώδεις πλάκες στα γόνατα, τους αγκώνες, την πλάτη και το κεφάλι. Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχει αίσθημα κνησμού.
 • Η σταγονοειδής ψωρίαση προσβάλλει κυρίως παιδιά και εφήβους και εκδηλώνεται με κνησμό και ερυθρές λεπιώδεις κηλίδες.
 • Στην ερυθροδερμική ψωρίαση, το δέρμα κοκκινίζει και εμφανίζεται υποθερμία.
 • Στην φλυκταινώδη ψωρίαση παρουσιάζονται φλύκταινες στα πέλματα των ποδιών και τις παλάμες, καθώς και πυρετός.
 • Η ανάστροφη ψωρίαση προσβάλλει συνήθως ηλικιωμένα άτομα και εκδηλώνεται με ερυθρότητα και διάβρωση του δέρματος σε σημεία όπου το δέρμα κάνει πτυχώσεις (μαστοί, μασχάλες, βουβωνική χώρα).

Πώς αντιμετωπίζεται η ψωρίαση

Η ψωρίαση δεν απειλεί την υγεία του πάσχοντα, ωστόσο δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητά του και επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του. Η αντιμετώπισή της γίνεται ανάλογα με το είδος της και τη σοβαρότητά της. Η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται περιλαμβάνει ειδικές αλοιφές που περιέχουν δραστικές ουσίες όπως καλσιποτριόλη, κορτικοστεροειδή, σαλικυλικό οξύ και ταζαροτένη. Μπορεί επίσης να χορηγηθούν χάπια που περιέχουν μεθοτρεξάτη, ρετινοειδή η κυκλοσπορίνη. Η φωτοθεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει περιπτώσεις μέτριας και σοβαρής ψωρίασης, και βοηθά στην υποχώρηση της φλεγμονής.

ΕΚΖΕΜΑ

Το έκζεμα είναι μια χρόνια δερματική πάθηση, με κύρια συμπτώματα τη φλεγμονή, τον κνησμό , την ξηρότητα και την ερυθρότητα του δέρματος. Τα σημεία του σώματος όπου μπορεί να εμφανιστεί είναι το πρόσωπο, το κεφάλι και οι αρθρώσεις. Η η ατοπική δερματίτιδα και η δερματίτιδα εξ επαφής είναι οι πιο διαδεδομένοι τύποι εκζέματος.

Σε ποιους παράγοντες οφείλεται το έκζεμα;

Η ατοπική δερματίτιδα έχει κυρίως κληρονομικά αίτια, καθώς οφείλεται σε ένα γονίδιο. Η δερματίτιδα εξ επαφής προκαλείται όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με χημικές ουσίες, όπως απορρυπαντικά, αρώματα, φάρμακα και βερνίκια νυχιών, καθώς και μέταλλα, υφάσματα, γύρη και σκόνη. Επιπλέον, το στρες μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση εκζέματος.

Πώς αντιμετωπίζεται το έκζεμα;

Καθώς το έκζεμα είναι μια χρόνια πάθηση, η φαρμακευτική αγωγή στοχεύει στην ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα, και όχι στην οριστική του θεραπεία. Συνήθως χορηγούνται κορτιζονούχες κρέμες, αντιισταμινικά, κορτικοστεροειδή ή αντιβιοτικά.

Για την αποφυγή εξάρσεων της νόσου, οι πάσχοντες από έκζεμα πρέπει να μην έρχονται σε επαφή με τις ουσίες που τους προκαλούν ερεθισμούς. Επιπλέον, πρέπει να φροντίζουν το δέρμα τους σε καθημερινή βάση, να το ενυδατώνουν σωστά και να προσέχουν τη διατροφή 

ΑΛΩΠΕΚΕΙΑ

Ως αλωπεκία ορίζεται η κατάσταση εκείνη κατά την οποία έχουμε μερική ή ακόμα και γενικευμένη απώλεια τριχών της κεφαλής. Πρόκειται για καλοήθη νόσο που όμως έχει σημαντικές ψυχολογικές προεκτάσεις στους πάσχοντες.

Ο κύκλος της τρίχας αποτελείται από 4 στάδια-φάσεις : την αναγενή φάση όπου βρίσκεται το 85-90% των τριχών , την φάση , στάδιο μετάβασης της τρίχας , την τελογενή φάση , στην οποία 10-15% των τριχών της κεφαλής βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας και τέλος την κενογενή φάση , η οποία κλείνει τον κύκλο.

Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχή στο φυσιολογικό κύκλο της τρίχας και επομένως την εμφάνιση αλωπεκίας καθορίζουν και την ταξινόμηση της νόσου. Περιλαμβάνουν κληρονομικούς και ορμονικούς παράγοντες, φλεγμονές , κακή θρέψη, stress, χειρουργικές επεμβάσεις, τοκετό, τεχνικές χτενίσματος κ.α.

Ταξινόμηση

Η αλωπεκία διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες , τις ουλωτικές και μη ουλωτικές αλωπεκίες.

Οι ουλωτικές αλωπεκίες οφείλονται σε διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως είναι ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος, ο θυλακικός λειχήνας, η αποψιλωτική θυλακίτιδα, χρόνιες βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις κ.α.

Οι μη ουλωτικές αλωπεκίες διακρίνονται σε:

 •  Ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία ( σε άνδρες και γυναίκες )
 •  Γυροειδής αλωπεκία
 •  Τελογενής τριχόρροια
 •  Αναγενής τριχόρροια
 •  Τριχοτιλλομανία
 •  Ενδοκρινολογικής αιτιολογίας αλωπεκίες ( παθήσεις θυροειδούς, αντισυλληπτικά)
 •  Συγγενής αλωπεκία

Αντιμετώπιση

Πως όμως μπορούμε να παρέμβουμε στις μη ουλωτικές αλωπεκίες και κυρίως στην ανδρογενετικού τύπου , που είναι και η συχνότερη στους ενήλικες άνδρες;

Χορήγηση λοσιόν

Χορήγηση ειδικών τοπικών παραγόντων με τη μορφή λοσιόν παρεμβαίνοντας στη φλεγμονή και διορθώνοντας τον διαταραγμένο κύκλο της τρίχας.

Αγωγή με χάπια

Αγωγή από το στόμα με χάπια παρεμβαίνοντας στην επίδραση της τεστοστερόνης στην τρίχα.

Θεραπεία PRP

Κατά τη θεραπεία με αυτόλογο ορό εγχύουμε πλάσμα του ίδιου του ασθενή στα σημεία της αραίωσης. Η θεραπεία επαναλαμβάνεται κάθε 4-6 εβδομάδες τον πρώτο χρόνο και στη συνέχεια μια φορά το χρόνο ως συντήρηση. Με τον τρόπο αυτό παρατηρείται σταδιακή επαναφύτρωση τριχών και προλαμβάνεται η περαιτέρω απώλεια , κάνοντας το στέλεχος της τρίχας υγιέστερο.

Μεταμόσχευση μαλλιών

Η μεταμόσχευση μεμονωμένων τριχοθυλακίων FUE (Follicular Unit Extraction) εφαρμόζεται από το 2003 και αποτελεί την αποτελεσματικότερη θεραπεία της αραίωσης του τριχωτού. Το μεγάλο της πλεονέκτημα έναντι των παλαιότερων μεθόδων μεταμόσχευσης είναι ο ελάχιστα επεμβατικός χαρακτήρας της. Η διαδικασία της επέμβασης είναι σχεδόν ανώδυνη , ενώ δεν αφήνει μόνιμες ουλές και δίνει ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα. Η βασική αρχή της μεθόδου είναι η ακόλουθη: παίρνουμε υγιή τριχοθυλάκια από τη δότρια ζώνη σταθερής τριχοφυΐας (ινιακή χώρα) και τα τοποθετούμε με ελάχιστο τραυματισμό εκεί που υπάρχει αραίωση, επιτυγχάνοντας ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι λοιμώξεις που μεταδίδονται κατά κύριο λόγο μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ο κλάδος της δερματολογίας που έχει ως αντικείμενο τη διάγνωση και θεραπεία τους είναι η αφροδισιολογία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα υγείας, ακόμα και καρκίνο. Γι αυτό το λόγο, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία τους είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Τα κυριότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι:

 •  Κονδυλώματα
 •  Χλαμύδια
 •  Κολπίτιδα
 •  Έρπης γεννητικών οργάνων
HYDRAFACIAL

Η καθημερινή έκθεση του δέρματος στην περιβαλλοντική μόλυνση και την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία δημιουργούν τις λεγόμενες ελεύθερες ρίζες, οι οποιες βλάπτουν ζωτικά συστατικά του δέρματος, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας, την απώλεια της λάμψης και της ελαστικότητάς της.

Η θεραπεία Hydrafacial μπορεί να αναστρέψει αυτή τη διαδικασία. Πρόκειται για μια μη επεμβατική και απόλυτα ασφαλή θεραπεία, κατά την οποία εγχύονται αντιοξειδωτικά συστατικά στο δέρμα, με αποτέλεσμα να προστατεύουν το δέρμα και να εμποδίζουν περαιτέρω φθορά.

Η μέθοδος Hydrafacial περιλαμβάνει 4 στάδια:

 •  Καθαρισμός και απολέπιση: Τα νεκρά κυτταρα απομακρύνονατι και αποκαλύπτεται νέο και υγιές δέρμα.
 •  Peeling με οξέα: Με απαλό peeling απομακρύνονται οι ρύποι και τα κατάλοιπα από τους πόρους, χωρίς την πρόκληση ερεθισμών.
 •  Εξαγωγή σμήγματος: Το σμήγμα και οι ρύποι απομακρύνονται με υποπίεση και ταυτόχρονη ενστάλαξη ορών για τον καθαρισμό των πόρων.
 •  Ενυδάτωση: Γίνεται ενυδάτωση, θρέψη και προστασία του δέρματος με αντιοξειδωτικά και υαλουρονικό οξύ.

Για την πραγματοποίηση των θεραπειών χρησιμοποιούνται οι ειδικές κεφαλές Vortex, οι οποίες αποτελούνται από πολλαπλά σπιράλ, και έχουν τη δυνατότητα να απολεπίζουν και να λειαίνουν ομοιόμορφα το δέρμα, με την ταυτόχρονη έγχυση δραστικών συστατικών. Με την περιδίνηση που δημιουργείται, χάρη στο σπειροειδές σχήμα τους, τα νεκρά κύτταρα, το σμήγμα και οι ρύποι αφαιρούνται από το δέρμα με ασφάλεια.


Για να διατηρήσετε το δέρμα σας όμορφο και υγιές, συνιστάται να κάνετε τη θεραπεία Hydrafacial μία φορά το μήνα.

BOTOX

Το μπότοξ είναι μια θεραπεία της αισθητικής δερματολογίας που εφαρμόζεται ευρέως για την εξάλειψη των ρυτίδων του προσώπου και τη βελτίωση της υφής του δέρματος. Τα αποτελέσματα του μπότοξ είναι προσωρινά, αλλά η θεραπεία απαιτεί ελάχιστο χρόνο, δεν απαιτείται αποθεραπεία και σε σχέση με άλλες θεραπείες αντιγήρανσης είναι μια λιγότερο περίπλοκη διαδικασία.

Η βουτουλινική τοξίνη παράγεται από τα βακτήρια Clostridium botulinum. Η έγχυση της ουσίας σε ένα μυ προκαλεί προσωρινή παράλυσή του. Στο πρόσωπο, αυτή η επίδραση έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση ή εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης για μερικούς μήνες. Η θεραπεία διαρκεί 15-29 λεπτά.

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

Τι να περιμένετε μετά τη θεραπεία με μπότοξ;

Για 2-3 ώρες μετά την πραγματοποίηση των ενέσεων, μην τρίβετε το πρόσωπό σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Μετά από 3-4 ημέρες θα αρχίσετε να βλέπετε τα αποτελέσματα της θεραπείας, τα οποία διαρκούν από 4-6 μήνες.

Σε ποιες περιοχές του προσώπου εφαρμόζεται το μπότοξ;

Το μπότοξ είναι ιδανικό για την εξάλειψη των ρυτίδων γύρω από τα μάτια και το στόμα, στο μεσόφρυο, στο μέτωπο και στην περιοχή του λαιμού.

Υπάρχουν παρενέργειες από την εφαρμογή του μπότοξ;

Σε γενικές γραμμές, το μπότοξ είναι μια ασφαλής θεραπεία. Μετά την εφαρμογή του, μπορεί να παρουσιαστεί παροδικό κοκκίνισμα του δέρματος στα σημεία των ενέσεων. Εφόσον πραγματοποιηθεί σωστά, δεν θα αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου σας. Η βουτουλινική τοξίνη είναι μια ουσία εγκεκριμένη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) και δεν προκαλεί βλάβες στην υγεία.

ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα δομικό συστατικό του δέρματος που παράγει ο οργανισμός μας. Έχει την ιδιότητα να ενισχύει την επουλωτική και αναπλαστική ικανότητα του δέρματος, να συμβάλλει στην ενυδάτωσή του, καθώς και να αυξάνει την αντοχή του σε εξωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Με την πάροδο του χρόνου, η παραγωγή υαλουρονικού οξέος μειώνεται, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ελαστικότητα του δέρματος και να εμφανίζονται οι πρώτες ρυτίδες. Τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος μπορούν να αντιστρέψουν αυτή τη διαδικασία και να αποκαταστήσουν τη νεανική όψη και την ελαστικότητα της επιδερμίδας του προσώπου.

Το υαλουρονικό οξύ χορηγείται σε ενέσιμη μορφή. Είναι ιδανικό για:

 •  Εξάλειψη λεπτών και μεγαλύτερων ρυτίδων
 •  Αναμόρφωση σχήματος προσώπου- χειλέων
 •  Ρυτίδες καπνιστού (γύρω από τα χείλη)
 •  Ρινοπαρειακές αύλακες

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων υαλουρονικού οξέος είναι ότι η εφαρμογή τους δεν παρουσιάζει παρενέργειες, καθώς είναι ένα συστατικό που ήδη υπάρχει στον οργανισμό μας. Η θεραπεία είναι σχετικά ανώδυνη και τα αποτελέσματα άμεσα ορατά. Η διάρκεια των αποτελεσμάτων του μπορεί να φτάσει τον ένα χρόνο. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί.

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Η μεσοθεραπεία προσώπου είναι μια θεραπεία αντιγήρανσης κατά την οποία εγχύονται θρεπτικές ουσίες (βιταμίνες, αντιοξειδωτικά κά) κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Συμβάλλει στη βελτίωση του περγράμματος του προσώπου, στη λείανση των ρυτίδων και την ενίσχυση της ελαστικότητας του δέρματος. Η έγχυση των ουσιών γίνεται με τη βοήθεια μιας πολύ λεπτής βελόνας. Η μεσοθεραπεία προσώπου βοηθά επίσης στην πρόληψη της εμφάνισης νέων ρυτίδων.

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Σε ποιες περιοχές του προσώπου μπορεί να εφαρμοστεί;

Οι ενέσεις μπορούν να γίνουν στο μέτωπο, την περιοχή γύρω από τα μάτια, το λαιμό και το ντεκολτέ.

Πόσες συνεδρίες μεσοθεραπείας προσώπου θα χρειαστούν;

Για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, απαιτούνται 4-5 συνεδρίες, ανά 10-15 μέρες. Η διάρκεια των συνεδριών είναι 15-30 λεπτά.

Είναι επώδυνη η μεσοθεραπεία προσώπου; Υπάρχουν παρενέργειες;

Η διαδικασία της μεσοθεραπείας προσώπου είναι σχετικά ανώδυνη, καθώς η βελόνα που χρησιμοποιείται για την έγχυση των θρεπτικών ουσιών είναι ιδιαίτερα λεπτή. Μετά τη θεραπεία μπορείτε να επιστρέψετε άμεσα στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες, και ενδεχόμενη ερυθρότητα του δέρματος υποχωρεί μέσα σε μερικές ώρες.

PRP

H θεραπεία αισθητικής PRP χρησιμοποιεί την πληθώρα των αυξητικών παραγόντων που περιέχονται στο αίμα του ίδιου του ασθενούς κατόπιν αιμοληψίας και ειδικής επεξεργασίας.

Το υλικό αυτό προάγει τη διέγερση των μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων για την αναγέννηση και αναζωογόνηση του δέρματος το οποίο έχει υποστεί φθορά. Οι ρυτίδες και οι δυσχρωμίες βελτιώνονται, οι ουλές αμβλύνονται και το δέρμα υφίσταται μια βαθιά ενυδάτωση.

Η εφαρμογή της θεραπείας αισθητικής PRP μπορεί να είναι ενέσιμη ή με τη μορφή μιας μάσκας και μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες (π.χ. CO2 Fractional Laser, Microneedling κλπ) για καλύτερο αποτέλεσμα. 

Πώς εφαρμόζεται η θεραπεία PRP;

Λαμβάνεται μικρή ποσότητα αίματος (5-10 ml), και με ειδική διαδικασία φυγοκέντρησης, παίρνουμε το ίζημα του ορού που περιέχει συμπυκνωμένους αυξητικούς παράγοντες,αναδομητικά ένζυμα και λίγα βλαστοκύτταρα. Ακολουθεί, ο εμπλουτισμός με νουκλεοτίδια (ουσίες που ενεργοποιούν αυτούς τους παράγοντες) και το υλικό εμποτίζεται στο δέρμα με τη γνωστή μέθοδο της μεσοθεραπείας.

Οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες, ενεργοποιούν την παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο δέρμα, επιτυγχάνοντας ανανέωση, σφριγηλότητα και λαμπερή όψη. Η διαδικασία επούλωσης της μεσοθεραπείας βοηθά ώστε να ενεργοποιούνται τα βλαστοκύτταρα του δέρματος και οι ινοβλάστες και να παράγεται νέο κολλαγόνο και ελαστίνη από τα κύτταρα της επιδερμίδας.

LIFTING ΜΕ ΝΗΜΑΤΑ

Η νέα τάση της εποχής που αφορά την ανάπλαση, ανόρθωση και σύσφιξη του δέρματος, αποτελεί το lifting με νήματα. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά,ενώ η μέθοδος εφαρμόζεται εκτός από το πρόσωπο και λαιμό και σε άλλα σημεία του σώματος που έχουν ανάγκη σύσφιξης,όπως η οπίσθια περιοχή των μπράτσων ( τρικέφαλος ),η εσωτερική περιοχή των μηρών,οι γλουτοί και η κοιλιά. 

ΤΟ ΥΛΙΚΟ

Τα νήματα που εφαρμόζονται σε αυτή την μη επεμβατική θεραπεία έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις . Αποτελούνται από πολυδιοξανόνη, ένα υλικό που είναι απολύτως συμβατό με το δέρμα,ασφαλές και πλήρως απορροφήσιμο από τον οργανισμό,χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερες αντιδράσεις .

Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα απλά νήματα PDO και τα πιο σύνθετα αναρτώμενα νήματα PULL COG, με τα οποία πετυχαίνουμε καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά το lift του προσώπου. 

Η ΜΕΘΟΔΟΣ

Τα νήματα είναι προσαρμοσμένα σε λεπτές βελόνες , οι οποίες εισάγονται στο κατάλληλο στρώμα του δέρματος , δημιουργώντας μια μορφή εσωτερικού πλέγματος, ενώ χρησιμοποιώντας τα αναρτώμενα πετυχαίνουμε άριστα αποτελέσματα ανόρθωσης της χαλαρής επιδερμίδας. Με τον τρόπο αυτόν προκαλείται μια φλεγμονώδης αντίδραση,ενεργοποιούνται οι ινοβλάστες και τα μονοκύτταρα, με τελικό σκοπό – αποτέλεσμα την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης , καθώς και αγγειογένεσης. Κολλαγόνο παράγεται και από τον τραυματισμό του δέρματος κατά την εισαγωγή της βελόνας,ενισχύοντας έτσι το αποτέλεσμα της θεραπείας.

Η μέθοδος εφαρμόζεται σε άτομα άνω των 35 ετών και σε δέρματα με εμφανείς τις πρώτες συνέπειες της φωτογήρανσης , με ήπια χαλάρωση και επιφανειακές ατέλειες. Βελτιώνουμε το οβάλ του προσώπου, την υφή του δέρματος προκαλώντας ανάπλαση,ενώ μπορούμε να εφαρμόσουμε νήματα στο λαιμό,τα μπράτσα,στο εσωτερικό των μηρών,άνωθεν του γόνατος, στην κοιλιά,στους γλουτού και στο στήθος.

Ο αριθμός των νημάτων που θα χρησιμοποιηθούν είναι ανάλογος της περίπτωσης και του αποτελέσματος που θέλουμε να πετύχουμε. Η εφαρμογή διαρκεί κατά περίπτωση από 30΄ έως 60΄ ,είναι ανώδυνη,αναίμακτη και χωρίς χρόνο αποθεραπείας. Ουσιαστική αντένδειξη δεν υπάρχει,ενώ στις επιπλοκές περιλαμβάνεται μόνο η πιθανότητα κάποιας μικρής εκχύμωσης.

Το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι ορατό σε 2-3 εβδομάδες,η μέθοδος συνεχίζει να αποδίδει και να βελτιώνει την εικόνα της περιοχής εφαρμογής για 3 μήνες,ενώ η συνολική διάρκεια του αποτελέσματος της θεραπείας φτάνει τα 2 χρόνια.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Η ανάπλαση και ανόρθωση με νήματα μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες χωρίς κανένα πρόβλημα,προσφέροντας καλύτερα αποτελέσματα. Η μεσοθεραπεία (αυτόλογη ή ετερόλογη) συνίσταται συνδυαστικά για βελτίωση του αποτελέσματος,ενώ και η εφαρμογή laser fractional μετά από εύλογο χρονικό διάστημα προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Τελικά,το lifting με νήματα δεν αντικαθιστά το χειρουργικό lift, αλλά αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική για ηπιότερα προβλήματα χαλάρωσης,αλλά και στα πλαίσια της πρόληψης.

FRACTIONAL LASER

Το fractional laser αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα laser αντιγήρανσης. Είναι ιδανικό για τη λείανση των ρυτίδων, την απομάκρυνση των κηλίδων, καθώς και για την εξάλειψη των συνεπειών της φωτογήρανσης. Η θερμότητα της ακτίνας laser εισχωρεί βαθιά στην επιδερμίδα, ενισχύοντας την παραγωγή κολλαγόνου από τον οργανισμό. Αφήνει ανέπαφη την επιφάνεια της επιδερμίδας, καθώς δεν προκαλεί τραχύτητα ή πρήξιμο στο δέρμα.

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πόσες συνεδρίες Fractional Laser θα χρειαστούν;

Ανάλογα με την ποιότητα της επιδερμίδας του ασθενούς, συνήθως απαιτούνται 3-5 συνεδρίες,που πραγματοποιούνται ανά 1-2 μήνες. Η διάρκειά τους είναι 20-30 λεπτά. Τα αποτελέσματα είναι ορατά από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

Είναι επώδυνη η διαδικασία;

Οι συνεδρίες fractional laser πραγματοποιούνται υπό τοπική αναισθησία. Η εφαρμογή του laser προκαλεί μια αίσθηση έντονης θερμότητας, ενώ για περίπου 10 λεπτά μετά το τέλος της διαδικασίας ο ασθενής θα αισθάνεται κάψιμο στο δέρμα, ανάλογο με ένα ηλιακό έγκαυμα. Για 3-5 μέρες το δέρμα παρουσιάζει ερυθρότητα, η οποία μπορεί να καλυφθεί με την εφαρμογή make-up.

ΧΗΜΙΚΟ PEELING

Το χημικό πήλινγκ αποτελείται από ένα μίγμα χημικών ουσιών που εφαρμόζεται στην επιδερμίδα και βοηθά στη βελτίωση της υφής και της όψης του δέρματος. Έχει την ιδιότητα να αφαιρεί τις κατεστραμμένες εξωτερικές στοιβάδες του δέρματος, με αποτέλεσμα την εξάλειψη των ρυτίδων και των ουλών καθώς και την εξαφάνιση των δυσχρωμιών. Το χημικό πήλινγκ εφαρμόζεται κυρίως στο πρόσωπο, αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος όπως ο λαιμός και το ντεκολτέ.

 

Το χημικό πήλινγκ είναι ιδανικό για:

 •  Τη βελτίωση των ουλών ακμής
 •  Την εξάλειψη των λεπτών ρυτίδων
 •  Την εξάλειψη των πανάδων, των φακίδων και των δυσχρωμιών της επιδερμίδας
 •  Τη βελτίωση της υφής του δέρματος

   Υπάρχουν 3 είδη χημικού πήλινγκ:

Το επιφανειακό χημικό πήλινγκ είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση της ακμής, τη λείανση της επιδερμίδας και την εξάλειψη των λεπτών ρυτίδων. Μπορεί να πραγματοποιηθεί μία φορά την εβδομάδα, για 6 εβδομάδες.

Το χημικό πήλινγκ μέσου βάθους αντιμετωπίζει βαθύτερες ρυτίδες και ουλές ακμής. Εφαρμόζεται κάθε 6-12 μήνες.

Τέλος, το βαθύ χημικό πήλινγκ είναι κατάλληλο για την εξάλειψη των δυσχρωμιών και των ρυτίδων, δρώντας στις βαθύτερες στοιβάδες της επιδερμίδας. Περιέχει φαινόλη και τριχλωροξικό οξύ.

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ

Η μεσοθεραπεία σώματος είναι μια ενέσιμη θεραπεία της αισθητικής δερματολογίας που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους. Τα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, αμινοξέα κά) που εγχύονται κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας βοηθούν στη βελτίωση του περιγράμματος του σώματος, στη σύσφιξη του δέρματος και στην εξάλειψη της όψης φλοιού πορτοκαλιού.

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πόσες συνεδρίες μεσοθεραπείας σώματος απαιτούνται;

Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, θα χρειαστούν 5-7 συνεδρίες μεσοθεραπείας σώματος, κάθε 2 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα της Μεσοθεραπείας Σώματος είναι εμφανή από τις πρώτες συνεδρίες και πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίας. Στη συνέχεια, θα χρειαστούν 1-2 θεραπείες συντήρησης το χρόνο.

Σε ποιες περιοχές του σώματος μπορεί να γίνει μεσοθεραπεία;

Η μεσοθεραπεία εφαρμόζεται στους γλουτούς, τους μηρούς, την κοιλιά και τα χέρια.

Είναι επώδυνη η μεσοθεραπεία σώματος; Υπάρχουν παρενέργειες;

Η μεσοθεραπεία σώματος είναι μια ανώδυνη μέθοδος και δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία. Δεν προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες, και ενδεχόμενο κοκκίνισμα του δέρματος υποχωρεί μερικές ώρες μετά τη διεξαγωγή της θεραπείας.

ΒΟΤΟΧ ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑΣ

Η ιδιοπαθής υπεριδρωσία ορίζεται ως υπερβολική εφίδρωση, η οποία είναι συμμετρική και εντοπίζεται στις παλάμες, τα πέλματα ή τις μασχάλες και ανεξάρτητα από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Η κρανιοπροσωπική υπεριδρωσία είναι μια παρόμοια αλλά πιο σπάνια πάθηση.

Η εντοπισμένη υπεριδρωσία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα τραυματισμού στο κεντρικό ή το περιφερικό νευρικό σύστημα, συριγγομυελίας, νευρίτιδας, μυελίτιδας, νωτιαίας φθίσης ή εντοπισμένων αγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του κρύου τραυματισμού της αρτηριοφλεβικής δυσπλασίας και της ερυθροκυάνωσης.

Η εντοπισμένη υπεριδρωσία μπορεί να προκύψει ως λειτουργικός σπίλος, στον οποίο υπάρχει φυσιολογικός αριθμός εκκρινών αδένων που είναι υπερευαίσθητοι στην ακετυλοχολίνη.

Η υπεριδρωσία μπορεί να εμφανιστεί σε κληρονομικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου blue rubber bleb nevus, με πολλαπλά κυανά αιμαγγειώματα.

Κάθε διαταραχή της εφίδρωσης καλό είναι να διερευνάται. Ο γιατρός θα συστήσει εργαστηριακό έλεγχο εφόσον υποπτευθεί ότι είναι δευτεροπαθής. Για την εστιακή διαταραχή ωστόσο δεν απαιτείται ειδικός παρακλινικός έλεγχος (συνήθως γίνεται το τεστ αμύλου-ιωδίου του Minor με το οποίο εντοπίζονται τα σημεία με αυξημένη παραγωγή ιδρώτα).

Τα τελευταία χρόνια έχει ανακαλυφθεί ότι το botox, εκτός από τις πάμπολλες εφαρμογές σε άλλους τομείς, βοηθάει και στην υπεριδρωσία. Το botox γενικά είναι ένα φάρμακο το οποίο διακόπτει το νευρικό ερέθισμα. Στη συγκεκριμένη εφαρμογή κατά της υπεριδρωσίας, το botox διακόπτει το νευρικό ερέθισμα που φτάνει μέχρι τους ιδρωτοποιούς αδένες και τους δίνει την εντολή να παράγουν ιδρώτα. Πρέπει να επισημάνουμε ότι η εφαρμογή botox σε τέτοιες καταστάσεις εμποδίζει την υπερβολική εφίδρωση κι όχι τη φυσιολογική παραγωγή ιδρώτα.
Η εφαρμογή του γίνεται με ενέσιμο τρόπο και διάχυτα κάτω από το δέρμα της περιοχής που μας ενδιαφέρει. Ο περιορισμός της υπερβολικής εφίδρωσης αρχίζει μετά από 2-3 ημέρες και ολοκληρώνεται μετά από 15 ημέρες. Η διάρκεια του αποτελέσματος συνήθως είναι της τάξης των 6 μηνών, αλλά για ορισμένα άτομα μπορεί να είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη.

Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία είναι αρκετά ασφαλής.

ΔΕΥΤ - ΤΕΤ - ΠΑΡ

10:00 – 14:00

ΤΡΙ - ΠΕΜ

16:00 – 21:00

ΣΑΒ - ΚΥΡ

Κλειστά

Facebook

Instagram