Η κλιματική αλλαγή δεν έχει επηρεάσει μόνο το περιβάλλον που ζούμε αλλά και εμάς τους ίδιους. Ο ζωοδότης ήλιος που όλοι περιμένουμε με προσμονή, ειδικά το καλοκαίρι, έχει γίνει αρκετά επικίνδυνος. Αν εκτεθούμε, στις κατά τα άλλα ευεργετικές ακτίνες του, είναι πολύ πιθανόν να έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως είναι το έγκαυμα. Στις πιο απλές του μορφές αυτό σημαίνει πόνο και κνησμό αλλά όμως μπορεί να οδηγήσει και σε σοβαρές δερματικές βλάβες, όπως είναι για παράδειγμα ο καρκίνος του δέρματος. Για τους λόγους αυτούς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και το κυριότερο να μην αμελούμε την συχνή χρήση και ανανέωση του αντηλιακού μας. Αν όμως για κάποιο λόγο ξεχάσατε  να βάλετε αντηλιακό και καήκατε από τον ήλιο ελάτε να δούμε μαζί φυσικούς τρόπους και συμβουλές για να το αντιμετωπίσετε.  

Τι είναι το ηλιακό έγκαυμα;  

Ας ξεκινήσουμε μαθαίνοντας πρώτα από όλα τι είναι το ηλιακό έγκαυμα. Είναι ο αμυντικός μηχανισμός που διαθέτει το σώμα μας  κατά των επιβλαβών ακτινών του ήλιου. Όταν το δέρμα εκτίθεται στο υπεριώδες φως, το σώμα παράγει μελανίνη για την προστασία του δέρματος. Όταν οι άνθρωποι που παράγουν λιγότερη μελανίνη υπερεκτεθούν στις ακτίνες UV δημιουργείται ηλιακό έγκαυμα.  

Όλα τα εγκαύματα δεν είναι ίδια – Τύποι εγκαύματος

  • Ήπιο ηλιακό έγκαυμα  

Σχεδόν όλοι μας το έχουμε περάσει. Το δέρμα σας θα είναι κόκκινο και κατά την αφή θα νιώθετε πόνο. Ένα μέτριο ηλιακό έγκαυμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κάποιο πρήξιμο και το δέρμα μπορεί να είναι ζεστό στην αφή. Υποχωρεί συνήθως σε τρεις έως πέντε ημέρες.  

  • Σοβαρό ηλιακό έγκαυμα 

Παρουσιάζει συνήθως ακραία ερυθρότητα και επώδυνες φουσκάλες και μπορεί να είναι τόσο σοβαρό που να απαιτεί ιατρική φροντίδα. Υποχωρεί περίπου στις 10 ημέρες. Σε ακόμη σοβαρότερες περιπτώσεις, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε σοκ, αφυδάτωση ή θερμοπληξία. Θα το καταλάβετε καθώς τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ακραία δίψα, ακραίο πόνο, σύγχυση, ρίγη και γρήγορο παλμό. 

Πως μπορείτε να καταπραΰνετε ένα ηλιακό έγκαυμα με φυσικό τρόπο

  • Κομπρέσες και ενυδατική κρέμα 

Για να επιταχύνετε την επούλωση εφαρμόστε κρύες κομπρέσες, κάντε συχνά δροσερά ντους και εφαρμόζετε τακτικά ενυδατική κρέμα ή βαζελίνη για συνεχή ενυδάτωση. 

  • Κομπρέσες με γάλα

Το γάλα περιέχει βιταμίνες και λιπαρά. Επίσης, έχει ενυδατικές ιδιότητες και δημιουργεί ένα κάλυμμα πρωτεΐνης που θα προστατεύσει το δέρμα και θα σας προσφέρει μεγάλη ανακούφιση. 

  • Αλοιφή με μέλι

Το μέλι χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια για την αντιμετώπιση και την θεραπεία δερματικών πληγών. Ο λόγος είναι πως έχει θεραπευτικές, επουλωτικές, αντιβακτηριδιακές, ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες. Επίσης, η εφαρμογή του πάνω στο δέρμα δημιουργεί ένα φιλμ προστασίας στην πληγή ή το έγκαυμα.  

  • Αλόη και βούτυρο καριτέ 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τζελ αλόης απευθείας από το φυτό ή με κάποιο προϊόν από το φαρμακείο. Απλώστε το πάνω στις πληγείσες από το κάψιμο περιοχές και αφήστε το να στεγνώσει και να απορροφηθεί. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον πόνο, να ενυδατώσετε σε βάθος την επιδερμίδα και να επιταχύνετε την επούλωση. 

Προσοχή: Βεβαιωθείτε ότι η αλόη προέρχεται απευθείας από το φυτό ή είναι χωρίς άρωμα, για να αποφύγετε την επιδείνωση της φαγούρας του δέρματος. Εάν έχετε φαγούρα και φλεγμονή ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού ή ενός φαρμακοποιού.  

Μικρά αλλά θαυματουργά TIPS για το έγκαυμα

1.    Να θυμάστε πως το ηλιακό έγκαυμα σας αφυδατώνει, οπότε είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς προωθεί την αφυδάτωση.  

2.    Για λίγες ημέρες θα πρέπει να απέχετε από τον ήλιο και τη ζέστη, έως ότου υποχωρήσει εντελώς το έγκαυμα. Προτιμήστε ελαφριά βαμβακερά ρούχα που επιτρέπουν στο δέρμα να «αναπνέει».  

3.    Καταπολεμήστε τον πόνο και τη φλεγμονή με ένα παυσίπονο.  

4.    Εάν έχουν σχηματιστεί φουσκάλες στο δέρμα, μην προσπαθήσετε να τις ανοίξετε, καθώς είναι πιθανό να σχηματιστούν ουλές ή να προκύψει λοίμωξη. Οι φουσκάλες θα υποχωρήσουν από μόνες τους μέσα σε μερικές ημέρες.  

5.    Το αντηλιακό πρέπει να έχει δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 και να προστατεύει τόσο από την ακτινοβολία UVA όσο και από την ακτινοβολία UVΒ.  

Σε ποια περίπτωση χρειαζόμαστε ιατρική βοήθεια

Εάν το ηλιακό έγκαυμα είναι σοβαρό, τότε χρειάζεται άμεση ιατρική παρέμβαση. Επισκεφθείτε το γιατρό σας ή το πλησιέστερο νοσοκομείο εάν παρουσιάζετε:  

  • φουσκάλες που καλύπτουν έως και 20% του δέρματος,  
  • πυρετό, ρίγη, ναυτία  
  • ισχυρό πόνο ή πονοκέφαλο  
  • τάση λιποθυμίας ή ζαλάδα.